Onderhoud Advies

Tips om je boxspring, matras en beddengoed in topconditie te houden.

Matrassen en Toppers

Draai maandelijks je (top)matras (hoofdeinde wordt voeteneinde) en keer (onder wordt boven) het regelmatig, zodat je gebruik maakt van beide zijden. Dit verlengt de levensduur van jouw matras en/of topper. Uitzondering hierop zijn de niet keerbare matrassen. Deze draai je alleen van hoofd- naar voeteinde.

Ventileer je slaapkamer dagelijks, sla het dekbed terug en zet het raam open. Zo heeft het matras de kans ‘te ademen’ en daarmee te drogen. Hierdoor krijgen schimmels en huisstofmijten minder kans om te gedijen in het matras.

Uit hygiënisch oogpunt, maar ook om stof en vuil geen kans te geven zich in het matras te nestelen, kun je de matrashoes uitborstelen of met licht vermogen stofzuigen.

Het gebruik van een goede molton en matrasbeschermer verlengt de levensduur van je (top)matras en houdt deze lekker fris.

Boxsprings

Ons advies is om stoffen boxsprings eenmaal per week op laag vermogen te stofzuigen met een meubelmondstuk. Zo zuig je huidschilfertjes en stof eenvoudig op. Daarnaast kun je tweewekelijks je boxspring afnemen met een licht vochtige theedoek voor eventueel hardnekkiger vuil. Bij stoffen met een vleug is het belangrijk om met de richting mee te strijken. Je krijgt vlekken er in het algemeen het gemakkelijkst uit als je ze meteen aanpakt.

Skai-lederen boxsprings kun je het beste afnemen met een droge of, indien nodig, een licht vochtige doek met hand lauw water. Voor hardnekkige vlekken kun je het beste wat water met biologische groene zeep nemen. Géén andere (chemische) schoonmaakmiddelen gebruiken!

Wegens verkleuring raden wij je aan om stoffen niet aan direct zonlicht bloot te stellen.

Voor onderhoud van boxspringmatrassen en toppers kunnen je de richtlijnen aanhouden van de normale (top)matrassen.

Beddengoed

Moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig door transpiratie tijdens het slapen. Bovendien geef je warmte af. Warmte en vocht zijn een kweekbodem voor bacteriën. Daarom is het aan te raden om elke dag je dekbed te luchten.

Was je dekbed of kussen regelmatig of laat deze chemisch reinigen. Hoe vaak hangt af of je last hebt van allergieën.

Het is aan te raden om je hoeslaken en dekbedovertrek wekelijks te wassen en het liefst op 60 graden. Bij een temperatuur van 60 graden worden schimmels en ongedierte zoals huisstofmijt gedood.

Een molton of onderdeken tussen hoeslakens en matras is aan te bevelen, net als een moltonsloop voor je hoofdkussen. Je verlengt er niet alleen de levensduur mee van het matras en het kussen, maar het is ook schoner en hygiënischer. Was deze producten het liefst één keer per maand.

Kijk voor de wasinstructie altijd op het waslabel!